Lietohalli sähkökatkoon varautuminen
Liedon PalloJulkaistu: 15.12.2022 11.50

Lietohalli sähkökatkoon varautuminen

Lietohallin toiminallinen varautumissuunnitelma liittyen mahdollisiin sähkökatkoksiin

Varautuminen sähkökatkoksiin pohjautuu liikuntakiinteistön seuraaviin osa-alueisiin:

 1. Valaistus: Päälle jäävät vain turvavalot eli oviaukoissa sijaitsevat ulosmeno-opastukset. Kyseiset valot ovat akkuvaraisia ja niidenkin sammuminen on mahdollista.
 2. Ilmastointi ja puhdistimet: Sähkökatkon aikana näiden toiminta keskeytyy. sähkökatkon aikana on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta ikkunoita ja ovia avaamalla.
 3. Vedentulo jatkuu normaalisti ainakin kylmän veden osalta. Lämpimän veden riittävyys on sidoksissa kaukolämmön tuotantoon ja siten on mahdotonta arvioida miten kauan lämmin vesi riittää.
 4. Hälytysilmaisimet toimivat akkuvaraisesti ja palokeskus on suunniteltu kestämään jopa kolmen vuorokauden sähkökatkosta.
 5. Lukitukseen ei aiheudu haittaa, sillä ovet toimivat avaimella. Sähköinen lukitus ei toimi.
 6. Kuulutuslaitteisto ei toimi, jolloin hätätiedottaminen tapahtuu henkilökunnan puhelimissa olevan hälytysryhmän kautta (WhatsApp). Katkon jatkuessa ja puhelinten akun vähentyessä vaihtoehtoisena toimintamallina ensimmäisenä vaaran/tilanteen havainnut työntekijän pitää saada henkilöviestiketju syntymään.
 7. Henkilökunnalla on käytössä taskulaput., joiden avulla opastetaan tiloissa olevien henkilöiden pukutiloihin ja ulos pääsy.
 8. Valvontakamerat eivät toimi.
 9. Kylmälaitteet sietävät kahden tunnin katkoksen, mutta ovien availua tulee välttää.
 10. Langattoman verkon toiminta katkeaa sähkökatkon aikana. Verkon käynnistäminen uudelleen vaatii toimia Elisalla.

Lietohallin henkilöstö varautuu sähkökatkoksiin tutustumalla tähän yhteenvetoon sekä tiedon karttuessa tätä päivittämään tositilannetta vastaavaksi. Lietohallille tulee hankkia hätävälineiksi henkilöstölle taskulamput, otsavalot sekä pillit hätäviestitykseen.

Lietohallin toiminta pysäytetään ja harjoitukset sekä ottelut keskeytetään ja hallissa olevat henkilöt ohjataan pois talosta.

Joukkueille toimitetaan lisävaloa akkukäyttöisillä laitteilla, jotta pukutiloissa saadaan tilanteet sujumaan; suihkussa käynti WC tilat, pukeutuminen. Lopuksi halli suljetaan henkilökunnan toimesta.

Ja vielä lisäviestinä Kai Lagerström ohjeistaa näin (koskee myös koulujen salikäyttäjiä)

Toivomme, että liikuntatiloja käyttävät, sekä seurat että yksityiset henkilöt varautuvat sähkökatkoihin ja miettivät omassa toiminnassa, miten selviydytään mahdollisen sähkökatkon tullessa:

 • varaudu ohjaajana, huoltajana taskulampulla tai muulla ladattavalla valolla ja pyydä mahdollisesti myös osallistujia varautumaan taskulampulla/otsalampulla/kännykkälampulla (kännykässä virtaa)
 • miten toimit oman ryhmäsi kanssa, jos sähkökatko tulee sinun harjoituksesi aikana? Mieti etukäteen ja tee ennakkosuunnitelma
 • viesti oman ryhmäsi jäsenille (lapsille, aikuisille, lasten vanhemmille) mahdollisesta sähkökatkosta
 • jos sisätila on pimeä, todennäköistä on, että myös ulkona on pimeää

säänmukainen vaatetus, että ulkonakin pärjää, jos kyytejä joutuu odottamaan ulkona

turvallinen liikkuminen liikuntatilan läheisyydessä