Kausiraportti 2022-2023: Pronssi ei riitä kolmoseen!
Miehet FUTSALJulkaistu: 02.04.2023 12.28

Kausiraportti 2022-2023: Pronssi ei riitä kolmoseen!

Kiitos kaudesta 2022-2023!

Tavoitteena oli kunnianhimoisesti palauttaa LiePa FS kolmoseen jo ensi kaudeksi, mutta ainakaan suoralla pelillisellä tuloksella sitä ei saavutettu. Tavoitteesta jäätiin peräti kaksi sijaa. Pelillisesti pakettia lähdettiin rakentamaan vanhan M2 porukan raunioille, joista muutamat lupautuivat jatkamaan joukkueessa vielä tämän kauden, joten rekrytointia laajennettiin jo heti alkuvaiheessa miesten edustuksen ja vanhempien junnujen puolelle. Rekrytointi oli joukkueen näkökulmasta jopa erittäin onnistunut, koska nuorennusleikkaus oli merkittävä. Vanhoista pelureista vain maalivahtiosaston "Steve" Alén ja Lasse Pitkänen ilmoittivat halukkuutensa olla mukana. Lopulta vain maalivahtiosastolla nähtiin kokemusta. Kauden mittaan saatiin kuitenkin vielä lisää pelaajia mukaan joukkueeseen ja henki sekä tekeminen vaikutti aktiiviselta innostumiselta.

13.11.2022 Salo: Kausi lähti isänpäiväaamuna käyntiin Salossa upeissa puitteissa, isossa hallissa ja kirkkaissa valoissa. Pelistä ei oltu keretty sisäistämään vielä kovinkaan paljoa, joten valmennuksen tehtäväksi jäi muodostaa pelaajista parhaat mahdolliset kombinaatiot ja antaa alustava pelisapluuna pelaajien käyttöön, jota olisi hyvä noudattaa. Ensimmäisen turnauksen pelit olivat taistelumoraaliltaan erinomaisia tapahtumia, jossa selkeästi nähtiin, että joukkuepelillä pystyy saamaan paljon aikaiseksi vaikka lajiosaamista ei vielä olisikaan kovin paljoa takana. Erikoistilanteisiin oli sovittu käytännössä yksi kuvio tässä kohtaa kautta. Tiukat pelit Torre Calciota ja Wilpasta vastaan kääntyivät kolmen pisteen voitoiksi ja tunnelma joukkueessa oli hieno, tuloksiin pystyvä LiePa FS.

17.12.2022 Alastaro: Toiseen turnaukseen lähdettiin alkuarvioissa selkeästi kovimmaksi veikattua FC Bosnaa vastaan tappelemaan sarjan voitosta. Otteluun ladattiin kaikki mahdollinen viimeistelytreeneistä lähtien. Ottelu oli tasainen, mutta pienet virheet puolustuksessa maksoivat liikaa, kun vastustaja osasi pelata takatolpalta palloja sisään. Asia jota ei ollut harjoiteltu tarpeeksi kumpaankaan suuntaan. Harmillinen tappio Alastaron pienessä hallissa, jossa tekniset ominaisuudet tulevat paremmin esiin ahtaissa tiloissa. Hyvästä taistelusta huolimatta tappio oli selkeä pettymys koko joukkueelle. Turnauksen jälkimmäinen peli oli kotijoukkue AU:ta vastaan, joka oli pelillisesti leikittelyä, mutta kertoi hyvin sen, kuinka tärkeää on että pelataan tosissaan loppuun asti. Ensimmäisen pelin pettymys meinasi kääntyä itseään vastaan heikompaa vastustajaa vastaan. Ottelusta saatiin kuitenkin selviytymisvoitto ja henkisellä puolella kova mutta tarvittava koulutus jatkoa varten.

07.01.2023 Lieto: Seuraavaksi oli vuorossa kotiturnaus PaiHa:a ja Peimari UTD:tä vastaan. PaiHa luovutti oman pelinsä ja jäljelle jäi Peimaria vastaan pelattava peli. Otteluun valmistauduttiin loistavasti ja edellisen turnauksen tappio oli pyyhitty pois. Oli selkeä tavoite. Otetaan lohkon kakkossija tältä kaudelta. Peimaria vastaan lähdettiin korkealla prässillä liikkeelle ja se aiheutti ensimmäisen maalin reilun minuutin kohdalla. Otettiin rajusti luulot pois, jopa urheilulliselta ja taitavalta Peimarilta heti alkuun. Ensimmäinen jakso 5-1 ja lopputulos oli siinä. Toinen jakso oli enemmän puolustustaistelua kuin hyvää hyökkäämistä. Se kuvasti jopa täydellisesti kauden pelityyliä, hyvää puolustamista, mutta hyökkäämisen aseet oli pois käytöstä. Puolustaminen onnistui ja rankkareista huolimatta, vastustaja ei tehnyt yhtään lisää. Hyvä kotiturnauksen tulos ja pelillinen ilme loistava. Ei huolia tässä kohtaa kauden lopputuloksesta.

29.01.2023 Taalintehdas/Kemiö: Reilusti tuntia ennen paikalle. Pallot, pyyhkeet, huoltokassit, pelaajat paikalla ajallaan! Tunnelma oli kuin isommassakin urheilujuhlassa. Latautumista oli tehty jo etukäteen viikolla treeneissä ja viimeistelty kuviot perjantaina. Kaikki piti olla kunnossa? Alkuverryttelyssä tehtiin pallon kanssa asioita, pienessä porukassa ja sitten isossa pelimittakaavassa. Kaikilla oli hiki. Peli alkaa ja alun korkealla prässillä piti tehdä se ensimmäinen maali. Sen teki kuitenkin TaaJä vastahyökkäyksestä. Peli menee kipsiin. Valmentaja ei tajua herätellä nuorta joukkuetta aikalisällä. Jatketaan toimimattoman taktiikan toteutusta ja ei saada tulosta aikaiseksi. Pallonhallinta pysyy LiePa FS:lla, mutta ei onnistuta avopaikoistakaan viimeistelemään. Riku onnistuu tasoittamaan pelin 1-1. Helpotus! Ehkä tästä vielä selvitään. Alkupotkun jälkeen vastustaja pujottelee kentän läpi ja potkaisee pienestä kulmasta etuyläkulmaan kotijoukkueen johdoksi 2-1. Painajaismainen maalinjälkeinen vaihto. Tuli liian hyvä olo, kun päästiin tasoihin ja sitten unohdettiin mitä pitää tehdä kun pallonhallinta onkin vastustajallla, puolustaa! Tässä kohtaa olisi pitänyt taas herättää joukkuetta jollain tavalla. Aikalisää ei käytetty!

Tauolla käytiin läpi peliä ja miten on päädytty tähän tilanteeseen, että olemme selkeästi parempi joukkue, mutta emme saa tulosta aikaiseksi millään. Käytiin läpi muutamia taktisia juttuja ja miten peliä saadaan sumpusta aukaistua paremmin. Mihin pallo tulee pelata, jotta tehdään varmasti maali. Luotiin liikaa paineita maalintekemiseen, rentous hävisi. Tietoisuus siitä, että tappio vie mahdollisuuden noususta oli läsnä. Toinen jakso alkoi, yritettiin prässätä TaaJältä pallo pois ylhäällä, ei onnistuttu ja kokeneet kotijoukkueen pelaajat olivat ratkaisijoina. 3-1 tuli vastahyökkäyksestä, kun ei itse tehty. Tämän jälkeen tuomariston toiminnasta tuli sanomista, joka eskaloitui vesipullon potkaisuun ja ulosajoon. Valmennuksen tehtävä oli saada turhautuminen suunnattua kentällä oikeisiin asioihin, jotta olisi edes välttävä mahdollisuus kääntää pelinkulkua voittoa kohti. Siinä ei onnistuttu ja vastustaja lisäsi johdon vielä 4-1:een. Lopun viidellä pelaaminen oli jopa mallikasta, mutta viimeistely ei vaan toiminut. Palloa ei saatu aina edes maaliviivalta sisään. Onnistuimme Joken kavennuksella vielä korjaamaan tulosta, 4-2. Siinä oli sitten kauden pahin ja opettavaisin peli, joka kertoi joukkueen henkisen tilan ja sen kasvun tarpeen pelin sisällä. Tappioasema aiheutti liian suuren paineen tai itseluottamuksen laskun, jolloin ei päästy enää omalle tasolle ja luotettu omaan tekemiseen tarpeeksi. Alkoi arpominen ja epäily, tehdäänkö nyt oikeita asioita. Tässä kohtaa olisi pitänyt uskoa vielä kovemmin niihin juttuihin joita oli yhdessä sovittu ja harjoiteltu. Ottelu hävittiin ja tunnelma pukukopissa oli synkkääkin synkempi. Valmennus pyysi pelaajia unohtamaan tämän suorituksen välittömästi ja keskittyvän seuraavaan peliin täysillä. Se oli äärimmäisen hankala paikka lähteä pelaamaan nollasta uudelleen. Osin paineiden katoamisen takia, mutta myös vastustajan vaihtumisesta johtuen, peli vapautui merkittävästi ja saimme tehtyä omia asioita paremmin koko ottelun ajan. Vastustaja pelasi avoimempaa peliä, jolloin prässillä saatiin helpommin suljettua hyökkäyksien lähtöjä. TuKV2 ei myöskään osannut puolustaa tiiviisti ja aktiivisesti kuten TaaJä aiemmin. Ottelu päättyi murskaavasti 8-1. Pettymys oli vallitseva tunne kopissa voitto-ottelusta huolimatta. TaaJä oli vienyt mahdollisuuden noususta kolmoseen. Pettymystä niellen ajeltiin synkkiä teitä pitkin kotiin.

26.02.2023 Turku: Viimeinen peli KyPS:ä vastaan oli muodollisuus, mutta siinä oli pieni sauma vielä päästä kakkoseksi, jos voitamme reilulla maalierolla. Ottelu alkoi tasaisesti, mutta vastustaja oli selkeästi kurinalainen omassa päässään ja osasi pelata meidän prässin pois. Henkilökohtainen taitotaso riitti tässä kohtaa vastaamaan meidän joukkueprässiin.Tästä seurasi vastahyökkäyksiä, joista rokotettiin armottomasti.Viimeistelytehokkuus oli aivan eriluokkaa kuin meillä. Siksi heidän loppusijoitus oli 2. Peli päättyi 5-1 KyPS:lle, joka ansaitsi kyllä voittonsa.

Kokonaisarvosana kaudesta joukkueelle kaikesta huolimatta +8!

Hemmetin hienoa sitoutumista ja jokaisella oli mukana aitoa innostusta sekä yrittämistä futsalin parissa! Enempää ei voi kukaan vaatia tässä tasossa ja tällä osaamisella. Valmennusporukka oli ohut ja tietotaito karttui kauden aikana valtavasti, miten joukkuetta tulisi rakentaa ja harjoituttaa erilaisia tilanteita sekä pelisysteemeitä varten. Pelaajat ottivat oppia hienosti vastaan ja olivat itse aktiivisia oppimaan ja kokeilemaan. Se on ainut tie, jolla LiePa FS voi nousta Nelosesta Kolmoseen kaudelle 2024-2025. Tavoitteet on suunnattu jo ensi kaudelle. Toimintaa ollaan edelleen ammattimaistamassa sekä tekemässä lisäpanostuksia olosuhteisiin, taustoihin, sekä pelaajamäärään! On mahdollista että edustuksen lisäksi puuhataan myös "farmijoukkueen" perustamista. Edustus tulee pitämään kilpailulliset tavoitteet ensisijaisina tavoitteinaan nousu Kolmoseen. Farmi joukkueen tarkoitus tullee olemaan peliajan tasaamista kaikille ja mahdollistaa useamman eri innostustason jatkamisen LiePa FS:n mukana. Harrastusta tämä jokaiselle on. Päivätyötä tästä ei saa, mutta sitä voi tehdä itselleen haluamallaan vakavuudella ja vaatimustasolla. Tavoite ensi kaudelle on selvä. Kolmonen, lohko ykkönen, ei vähempää eikä enempää.

Työt on jo aloitettu. Rekrytointi pelaajien osalta käynnistynee viimeistään toukokuussa. Taustahenkilöiden osalta neuvotteluja käydään jo. Pelaajarintamalla on lupauksia jo 10 pelaajan osalta jatkosta kaudelle 2023-2024! Valmennuksen tietotaitoa tullaan kasvattamaan ja taustojen osaamista laajentamaan lisäkäsillä ensi kauden alkuun mennessä.

Jatka LiePa FS:n seuraamista läpi kesän ja ota uudet kannattajat mukaan viimeistään, kun kausi lokakuussa 2023 alkaa Lietohallin kirkkaissa valoissa!

Punamustaa sykettä! LiePa FS

PS. kauden parhaat palkittiin saunaillassa:

Paras maalintekijä ja tekniikkakisan voittaja, Frans "Faffu" Hyövelä (7 maalia, 8 ottelua)

Kuntotestien voittaja Riku Länsikallio